Bornholmske kæmpesten i top 10

Elverhøj på Nordbornholm er Danmarks tredjestørste kæmpesten. Ifølge GEUS har Bornholm to kæmpesten i top 10 over store sten i Danmark.
Den er rigtig tung. Cirka 430 tons.

Kæmpestenen Elverhøj ligger tungt og godt her på Nordbornholm, og med de 430 tons er den Danmarks tredjestørste kæmpesten.

GEUS, De nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, har været i gang med at kortlægge kæmpestenene i Danmark, og her har Bornholm hele to kæmpesten med i top 10.

Foruden Elverhøj på en 3. plads, så indtager Bobbestenen med 150 tons en 8. plads.

Større krav til bornholmske kæmpesten
Der er dog væsentlige parameter, der gør, at Bornholm ikke har flere sten på listen. Her på øen kræver GEUS nemlig, at stenen på den lange led skal være mindst fem meter, hvor den kun skal være fire meter i resten af Danmark.

- På Bornholm med sten overalt og det allestedsnærværende grundfjeld har vi skærpet kravet til fem meter. Derudover har vi tilføjet et krav om, at stenen er kendt under et navn. For med et navn følger som regel en historie, siger Henrik Granat, der er geolog ved GEUS, i en pressemeddelelse.

Særlige sten med på Bornholm
GEUS har desuden valgt, at de tre bornholmske rokkesten skal med på listen over kæmpesten, selv om de faktisk er for små i forhold til de formelle krav til en kæmpesten.

- Selvom Bornholms tre rokkesten er små i den sammenhæng, er de alligevel kommet med på den samlede liste over kæmpesten, fordi de er kendte og bliver besøgt af rigtig mange folk, skriver GEUS i pressemeddelelsen.

GEUS er i gang med at kortlægge de danske kæmpesten, og indtil nu er der registreret 127 sten. Hvis du kender en sten, der lever op til GEUS krav, men som ikke er med på kortet, så hører geologerne meget gerne fra dig.

Danmarks største kæmpesten hedder Dammestenen og ligger ved Hesselager på Fyn. Den vejer anslået 1000 tons.