Korn og frø høstes i læssevis

Årets høst er stadig i gang, men alt tyder på, at resultatet vil blive et godt stykke over gennemsnittet. De to store grovvareselskaber er godt tilfredse.
Det er højsæson for høst, og selvom flere marker stadig står urørte, ser det ud til at blive et rigtig godt år.

- Vi regner med, at vi mangler 30-40 procent, der skal høstes endnu på Bornholm. Forventningerne er, at vi kommer over middel i udbytte, cirka 10 procent, siger Kristian Nørregaard, der er produktionskonsulent hos DLG på Bornholm.

De bornholmske frø er allerede blevet høstet, og hos DLF er der kommet 16 procent flere frø i hus end på et gennemsnitlig år. Sidste år var tæt på gennemsnittet, men i år er kvaliteten langt bedre end sidste år. Det er også godt for landmændene.

- Landmændene nyder godt af, at det har været en forholdvis tør høst, fordi så er der mindre arbejde med at tørre frøet, og samtidig honorerer den store mængde måske også et større dækningsbidrag i sidste ende for den enkelte landmand, så det er positivt for deres vedkommende også, siger Thomas Jørgensen, der er warehouse manager hos DLF i Aakirkeby.

Sidste år var høsten ikke nok til at dække Bornholms eget behov, og derfor skulle der importeres. I år kommer der overskud, og DLG skal bruge vinteren på at eksporterer kornet.