Næste udsendelse: 17:50 Kulturkalenderen (G)

TV i dag

 • 17:05Sprogblomster (G)Gæt med om bornholmske ord. Se med, når Joakim Lind Tranberg endnu en gang forsøger at holde panelet i kort snor.
 • 17:50Kulturkalenderen (G)Vi ser nærmere på ugens kulturelle begivenheder.
 • 18:0018Nyheder
 • 18:04Vejret i morgen (G)
 • 18:05Mellem os (G)RIKs Pigeafdeling er en de nominerede i årets udgave af Fantastiske Fællesskaber. To fodboldspillere og træner Pernille Munch kommer i studiet og fortæller om det sociale liv i klubben. Det skal også handle om, hvordan en almindelig dansk familie lever mere klimavenligt. De fire medlemmer af familien Bendix Tønnesen har nemlig været med i programserien Grøn, Grønnere, Bornholm, hvor de i seks uger har skulle reducere deres CO2-udledning. De fire besøger Mellem Os til en snak om den oplevelse.
 • 18:30Grøn, Grønnere, Bornholm - debatDet er let at blive fuldstændig rundtosset, hvis man begynder at lytte til alle de råd og formaninger, der efterhånden suser om ørene på os for at gøre os mere klimavenlige. For hvad er egentlig op og ned i det hele? Kan det passe at de røde bøffer er meget værre end benzinbilen, og når vi nu bor på Bright Green Island, har politikerne så ikke allerede løst det meste af problemet? Dét og meget mere bliver vi klogere på i selskab med to bornholmske test-familier og en ekspert i programserien Grøn, Grønnere, Bornholm.
 • 19:00Mig & Harley (7:8) (G)For nogle er Harley Davidson en livsstil og det gælder også for Bettina og Kim. Vi tager hjem til de to bikere med harley-blod i årerne for at se og høre, om et liv med Harley Davidson. Og så skal vi med på årets allerstørste velgørenhedstur, det legendariske ToyRun - og måske bliver det med et rekord stort antal deltagere?Produceret 2018.
 • 19:3019.30Nyheder
 • 19:49Vejret i morgen (G)
 • 19:50Grøn, Grønnere, Bornholm - debat (G)Det er let at blive fuldstændig rundtosset, hvis man begynder at lytte til alle de råd og formaninger, der efterhånden suser om ørene på os for at gøre os mere klimavenlige. For hvad er egentlig op og ned i det hele? Kan det passe at de røde bøffer er meget værre end benzinbilen, og når vi nu bor på Bright Green Island, har politikerne så ikke allerede løst det meste af problemet? Dét og meget mere bliver vi klogere på i selskab med to bornholmske test-familier og en ekspert i programserien Grøn, Grønnere, Bornholm.
 • 20:20Stafetten - Signe KühleSigne Kühle flyttede til Bornholm i 2015 med mand og børn. Hun er uddannet pædagog og samtaleterapeut og arbejder med udsatte børn og unge. Signe Kühle bor lige nu i en båd i Aarsdale havn.
 • 20:48Vejret i morgen (G)
 • 20:50Mellem os Stop Spild Lokalt er ledet af Sanne Zarp. De er et af fem Fantastiske Fællesskaber, der kæmper om prisen på 100.000 kroner. Du kan høre mere om dette fællesskab i Mellem Os. Programmet i aften byder på endnu et af de Fantastiske Fællesskaber, da vi var ude og besøge Christiansø Støtteforening.
 • 21:20Kulturreportagen - KLAK Peters Jul (G)I denne uge er kulturreportagen med når Klak øver på årets forestilling, Peters Jul.
 • 21:30Livet på landet - I frugtplantagenDenne gang er vært Maria Bernhard på besøg i den økologiske frugtplantage Bandholm Frugtplantage. Det er midt i højsæsonen og der er masser af frugt på træerne. Og så kigger biavleren forbi. Produceret i år 2015.
 • 22:0022Nyheder
 • 22:09Vejret i morgen (G)
 • 22:10Grøn, Grønnere, Bornholm - debat (G)Det er let at blive fuldstændig rundtosset, hvis man begynder at lytte til alle de råd og formaninger, der efterhånden suser om ørene på os for at gøre os mere klimavenlige. For hvad er egentlig op og ned i det hele? Kan det passe at de røde bøffer er meget værre end benzinbilen, og når vi nu bor på Bright Green Island, har politikerne så ikke allerede løst det meste af problemet? Dét og meget mere bliver vi klogere på i selskab med to bornholmske test-familier og en ekspert i programserien Grøn, Grønnere, Bornholm.
 • 22:40Stafetten - Signe Kühle (G)Signe Kühle flyttede til Bornholm i 2015 med mand og børn. Hun er uddannet pædagog og samtaleterapeut og arbejder med udsatte børn og unge. Signe Kühle bor lige nu i en båd i Aarsdale havn.
 • 23:10Mellem os (G)Stop Spild Lokalt er ledet af Sanne Zarp. De er et af fem Fantastiske Fællesskaber, der kæmper om prisen på 100.000 kroner. Du kan høre mere om dette fællesskab i Mellem Os. Programmet i aften byder på endnu et af de Fantastiske Fællesskaber, da vi var ude og besøge Christiansø Støtteforening.
 • 23:35Livet på landet - I frugtplantagen (G)Denne gang er vært Maria Bernhard på besøg i den økologiske frugtplantage Bandholm Frugtplantage. Det er midt i højsæsonen og der er masser af frugt på træerne. Og så kigger biavleren forbi. Produceret i år 2015.
 • 00:0522Nyheder (G)
 • 00:15Grøn, Grønnere, Bornholm - debat (G)Det er let at blive fuldstændig rundtosset, hvis man begynder at lytte til alle de råd og formaninger, der efterhånden suser om ørene på os for at gøre os mere klimavenlige. For hvad er egentlig op og ned i det hele? Kan det passe at de røde bøffer er meget værre end benzinbilen, og når vi nu bor på Bright Green Island, har politikerne så ikke allerede løst det meste af problemet? Dét og meget mere bliver vi klogere på i selskab med to bornholmske test-familier og en ekspert i programserien Grøn, Grønnere, Bornholm.
 • 00:45Stafetten - Signe Kühle (G)Signe Kühle flyttede til Bornholm i 2015 med mand og børn. Hun er uddannet pædagog og samtaleterapeut og arbejder med udsatte børn og unge. Signe Kühle bor lige nu i en båd i Aarsdale havn.
 • 01:15Mellem os (G)Stop Spild Lokalt er ledet af Sanne Zarp. De er et af fem Fantastiske Fællesskaber, der kæmper om prisen på 100.000 kroner. Du kan høre mere om dette fællesskab i Mellem Os. Programmet i aften byder på endnu et af de Fantastiske Fællesskaber, da vi var ude og besøge Christiansø Støtteforening.
 • 01:40Bornholm knokler - Sæbemageren (G)Sæbemageri er et gammelt erhverv og her på Bornholm koges der blandt andet sæbe i Østerlars. Vi har fået lov til at komme med indenfor til sæbegryden og giver os i kast med blandt andet en pebermyntesæbe.
 • 02:10Månedens foredrag: Thomas Guldbæk, Bornholm på kryds og tværs (G)Bornholm på kryds og tværs.
 • 03:05Helt i fisk - På pilketur efter torsk (G)I dette afsnit er vi taget på havet for at prøve en klassisk pilketur i Østersøen. Ombord på den stolte båd Fortuna går jagten ind på torsken i dybet. Der bliver doneret livligt til Østersøen, men heldigvis viser torsken sig også fra sin gode side.
 • 03:35Guld fra gemmerne (G)I programmet ”Guld fra Gemmerne” præsenterer et udvalg af landets museer deres allerbedste historier – indsamlet gennem århundreder. Ofte med rødder årtusinder tilbage i tiden.
 • 04:00Vild Med Dyr - Brune bjørne (G)I dag skal vi ha flyttet en lille moskusoksekalv ud til de andre i Skandinavisk Dyrepark. Vi skal også hilse på parkens brunbjørne inden de går i hi for vinteren. Og så skal Anna Louise prøve at træne den store hanbjørn Palo.
 • 04:30Nationalpark Thy (10:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
 • 05:00Stafetten Julie Castmar-Jensen (G)Julie Castmar-Jensen havde kun boet på Bornholm i en uge, da vi besøgte hende i Rutsker Højlyng. Hun er flyttet ind i et kollektiv midt i naturen efter at have boet i København i en årrække. Julie ser en trend i tiden: Mange unge vil væk fra de større byer, og mange har fået øje på fordelene ved Bornholm.

Ekspert: Skibsrapport bør ikke føre til T-foil

Konklusionerne er behæftede med store usikkerheder, og det vil undre skibsteknisk ekspert, hvis rapporten fører til, at Molslinjen monterer t-foils på hurtigfærgerne.
Rapporten fra Force Technology er ifølge skibsingeniør Hans Otto Holmegård Kristensen ikke meget bevendt. Han driver egen konsulentvirksomhed og har et indgående kendskab til skibstekniske undersøgelser.

- Det er jo et bedste skud lige fra hoften med en række forbehold som FORCE Technology er nødt til at tage som et seriøst institut, for ikke at drage for hastige konklusioner på et uoplyst grundlag, siger han efter at have læst den 12 sider lange rapport, der blev frigivet i dag.

Og eksperterne hos FORCE Technology har ifølge den skibstekniske ekspert gjort hvad de kunne. Der har bare ikke været tilstrækkeligt med videnskabelige undersøgelser, som de kunne trække på.

- De forskellige forsøg og målinger (fuldskala og modelforsøg) man har til rådighed, de afspejler ikke den situation, vi står overfor med de registrerede problemer med de nye hurtigfærger, siger Hans Otto Holmegård Kristensen.

Den skibstekniske rapport, som blev frigivet i dag, er et litteraturstudie med brug af eksisterende kilder. Og ifølge den skibstekniske ekspert, så findes der på nuværende tidspunkt ikke den nødvendige viden, hvis man for eksempel skal kunne lave en sikker vurdering af, om en T-foil vil kunne hjælpe.

- Hvis jeg var Molslinjen, og fik at vide af ministeren, at I skal sætte en t-foil på, på baggrund af den her rapport, så ville jeg sige, at det kan vi ikke forsvare, da der reelt ingen plausibel sikkerhed er for, at det virker, siger Hans Otto Holmegård Kristensen.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) har i dag udtrykt forventning om, at Molslinjen på baggrund af rapporten påmonterer t-foils på deres skibe. Det sker fordi rederiets direktør tidligere har sagt, at man er villig til at se på en påmontering af en t-foil.

- Hvis udvalget når frem til, at de rejsende til og fra Bornholm får en meget bedre oplevelse med en t-foil, så bestiller og monterer vi en t-foil så hurtigt som muligt, sagde Carsten Jensen tilbage i november 2018.

I den skibstekniske rapport vurderer man, at "søsygeindekset" ombord på Express 1 kan reduceres med 20 procent ved brug af en T-foil. Ombord på Max kan en reduktion på 25-30 procent "være opnåelig", som det hedder i rapporten.

Transportministeren bør ikke forvente t-foil

Men der er tale om en meget forsigtig konklusion, ifølge den skibstekniske ekspert, Hans Otto Holmegård Kristensen. Derfor mener han ikke, at man kan regne med, at Molslinjen efterlever transportministerens forventninger om montering af t-foils.

- Det kan jeg ikke se, at man kan tillade sig at forvente, med de mange usikkerheder der er i FORCE´s rapport. FORCE Technology anfører direkte, at de indikerede dæmpnings-niveaer udelukkende er indikationer og at de på ingen måde kan garanteres, siger Hans Otto Holmegård Kristensen og kommer med et eksempel:

- Det svarer lidt til, hvis jeg går i Netto og køber et vaskemiddel, hvor der står, at det er rigtig godt til beskidt tøj. Men vi kan ikke garantere det, for vi har ikke afprøvet det endnu. Ville du så købe vaskepulveret?

Øget CO2-udslip med t-foil

Til gengæld advarer han om, at en eventuel påmontering af en t-foil kan ende med at slå et endnu større hul i CO2-regnskabet. Simpelthen fordi den vil skabe større modstand i vandet.

- I værste fald – dvs. hvis t-foilen ikke virker, vil den konstant medføre en øget fremdrivningsmodstand og dermed et øget brændstofforbrug og derfor også et øget CO2 udslip, som rederierhvervet i høj grad er nødt til at tage hensyn til, siger Hans Otto Holmegård Kristensen.

Det er ikke lykkedes Transportministeriet at blive enige med Molslinjen om, hvordan de skibstekniske undersøgelser om bord på Express 1 og Max skal udføres. Derfor er undersøgelserne ikke blevet gennemført.

Aktuelle programmer på Play


I dag kl. 18 - 24 halvskyet_nat 0 mm Fra sydøst 2 m/s
I nat kl. 00 - 06 overskyet_nat 0 mm Fra øst 5 m/s
I morgen kl. 06 - 12 halvskyet_dag 0 mm Fra øst 7 m/s
I morgen kl. 12 - 18 halvskyet_dag 0 mm Fra øst 7 m/s

Fantastiske Fællesskaber

VIND 100.000
Hvem skal vinde 100.000 kroner og titlen som årets Fantastiske Fællesskab i din TV2-region?