Næste udsendelse: 14:55 Silles hus - Julehygge og klejner (G)

TV i dag

 • 14:10Sprogblomster (G)Se med, når Joakim Lind Tranberg endnu en gang forsøger at holde panelet i kort snor.
 • 14:55Silles hus - Julehygge og klejner (G)Der er altid noget at gøre i Silles hus. Denne gang laver Berit gammeldags kleiner på terrassen, og ved bålet gør Jens klar til cremet muslingesuppe. I blomsterværkstedet fortæller Marianne Rostén om sin passion for Juleroser og Påskeklokker.
 • 15:25Nyhedskavalkade (G)
 • 16:50Næste uges tv (G)
 • 17:0017Nyheder
 • 17:04Vejret i morgen
 • 17:05Kong Gulerod (G)Kong Gulerod tager til jule-workshop hos Bo Grønt i Nexø. Her møder vi 32 friske kvinder, der er mødt op for at få gode tips og tricks til at skabe deres egne juledekorationer og kranse. Vi besøger ciderfolkene i Vestermarie. De skal nu til at plante deres egne hjemmepodede æbletræer ud på marken. De har også forsøgt sig med lidt mikrobryg af de første æbler og vi hører om deres erfaringer hidtil. Hjemme følger vi op på alt det vintergrønne og vi tager rodstiklinger af de mynter som vi plantede i baljer tidligere på året og vi konserverer nogle af de sidste blade der skal bruges til en god vinterdrik. Vi vintersikrer de mere sarte planter i haven for eksempel oliventræet og artiskokkerne i køkkenhaven. Vi forsøger os også med at drive grene frem så de blomstrer præcis til jul.
 • 17:50Næste uges tv (G)
 • 18:0018Nyheder
 • 18:04Vejret i morgen (G)
 • 18:05Mellem os - ugens udvalgte (G)
 • 18:30Min jul, mit sogn og min kirke - Ulla Skou (G)Vi møder præsten i hjemmet, i sognet og i kirken og taler om egne og om kirkens traditioner i julen. I dag besøger vi Ulla Skou, præst i Skt. Nicolai Kirke i Rønne.
 • 18:50Fotovognen - Fly (G)Hvor mon Fotovognen ender? Vi kører ud et tilfældigt sted og møder de folk der bor der. Denne gang går det ud over beboerne i Fly.
 • 19:20Rejsen til Sagalandet 11:17 TV 2/Bornholms egen julekalender fra 1992 handler om Oskar der er meget syg, og venter på Nissepigen Camille snart kommer tilbage fra Sagalandet med regnbueblomsten, som kan gøre ham rask. Humle fortæller videre om hans og Baldrians tur på 1000 skridts stien.
 • 19:3019.30Nyheder
 • 19:44Vejret i morgen (G)
 • 19:45ÆGTE | ØFØDT - første del af 3.g.Endelig er Jonas, Cecilie, Nanna, Luna og de andre de ældste på STX. Men 3.G er bitter-sød. Rutinen er trådt ind, karaktererne gælder, og festerne er ikke, hvad de plejede at være. Samtidig skal huen bestilles, en ekstra studietur kommer på skemaet, og venskaberne er bedre end nogensinde. Se højdepunterne - og lavpunkterne - fra første halvår i 3.G på STX Campus Bornholm.
 • 20:44Vejret i morgen (G)
 • 20:45Mellem os Paradisbakkeskolen i Nexø er en af landets bedste folkeskoler til at løfte deres elever fagligt, og her på Bornholm er de den bedste. Programmet handler også om at 2019 er blevet et vendepunkt for Bornholms Højskole. Bestyrelsesesformand Knud Andersen kommer og fortæller, hvordan de har formået at vende underskud til overskud.
 • 21:15Fra lade til landevej - Syn for sagen (11:12) (G)I dette afsnit skal der helt styr på bremserne, for nu skal Ole Bramsgaard have den istandsatte Ford Taunus 17M de Luxe til syn. Den er kommet fra laden og har kørt lidt på landevejen, men spørgsmålet er, om Ole får sit stempel, og konen endelig får sin bil.
 • 21:51Næste uges tv (G)
 • 22:0022Nyheder
 • 22:09Vejret i morgen (G)
 • 22:10ÆGTE | ØFØDT - første del af 3.g. (G)Endelig er Jonas, Cecilie, Nanna, Luna og de andre de ældste på STX. Men 3.G er bitter-sød. Rutinen er trådt ind, karaktererne gælder, og festerne er ikke, hvad de plejede at være. Samtidig skal huen bestilles, en ekstra studietur kommer på skemaet, og venskaberne er bedre end nogensinde. Se højdepunterne - og lavpunkterne - fra første halvår i 3.G på STX Campus Bornholm.
 • 23:15Mellem os (G)Paradisbakkeskolen i Nexø er en af landets bedste folkeskoler til at løfte deres elever fagligt, og her på Bornholm er de den bedste. Programmet handler også om at 2019 er blevet et vendepunkt for Bornholms Højskole. Bestyrelsesesformand Knud Andersen kommer og fortæller, hvordan de har formået at vende underskud til overskud.
 • 23:40Kofoeds Naturperler - Storedal (G)Området byder blandt andet på et hemmeligt stenbrud med en helt utrolig ro og en sprækkedal med spændende vækst.
 • 00:0022Nyheder (G)
 • 00:10ÆGTE | ØFØDT - første del af 3.g. (G)Endelig er Jonas, Cecilie, Nanna, Luna og de andre de ældste på STX. Men 3.G er bitter-sød. Rutinen er trådt ind, karaktererne gælder, og festerne er ikke, hvad de plejede at være. Samtidig skal huen bestilles, en ekstra studietur kommer på skemaet, og venskaberne er bedre end nogensinde. Se højdepunterne - og lavpunkterne - fra første halvår i 3.G på STX Campus Bornholm.
 • 01:10Mellem os (G)Paradisbakkeskolen i Nexø er en af landets bedste folkeskoler til at løfte deres elever fagligt, og her på Bornholm er de den bedste. Programmet handler også om at 2019 er blevet et vendepunkt for Bornholms Højskole. Bestyrelsesesformand Knud Andersen kommer og fortæller, hvordan de har formået at vende underskud til overskud.
 • 01:40Bornholm knokler - Fru Petersen (G)Den landskendte kagecafé er et smut tilbage i tiden. I dette afsnit af Bornholm Knokler bliver der bagt til den store guldmedalje, når vi kommer med i køkkenet hos kagebager Kit Wisweh.
 • 02:15Månedens foredrag - Helge Dahl (G)Helge Dahl fortæller om de bornholmske skytteforeninger og deres lange liv.
 • 03:00Bornholm knokler - Lædersmed (G)Læderhåndværket er meget gammelt. Selvom det ikke er ligeså udbredt som det var tidligere, så er der stadig folk der arbejder med det ædle og luksuriøse materiale. En af dem der arbejder med det bor her på Bornholm, og han har sagt ja til at vi kommer forbi og knokler for at forvandle en læderstrimmel til et bælte.
 • 03:40Helt i fisk - Første tur (G)Helt i fisk-holdet er på deres første tur sammen. En smuk, men iskold dag, hvor vi jagtede en ørred. Egentlig var optagelserne en prøve, men endte med, at blive til første program i serien. De to nybegyndere fik taget deres første kast og Jesper så, hvad han havde at gøre med.
 • 04:05Vild Med Dyr - Vild med vilje Aqua (G)Storkefar i AQUA vogter over sin rede og nægter at give op selvom æggene forlængst er rådne. Det bliver en dyrepasser opgave af de mere ildelugtende at få fjernet æggene inden de eksplodere ud over storkens fine hvide fjerdragt.
 • 04:35Nationalpark Thy (42:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
 • 05:05Stafetten - Jelena Heiberg (G)Jelena Heiberg er født og opvokset i det tidligere Sovietunionen. Da hun fyldte 29, fandt hun sammen med sig mand, der boede på Bornholm. Og her har hun boet i snart 25 år. Jelena lever af at spille orgel i bornholmske kirker, men hendes helt store passion er at lede kor.

Danielsson: Flytning til Snorrebakken er en farce

René Danielsson langer ud efter borgmester og administration i sagen om samling af omkring 170 kommunale medarbejdere på Snorrebakken.
DF's René Danielsson er meget utilfreds med den måde hele sagen om udflytning af 170 kommunale medarbejdere til det tidligre uddannelsescenter på Snorrebakken er foregået på.

Han har derfor sendt - hvad man kan betegne som - en rasende mail, til sin kollegaer i kommunalbestyrelsen.

Socialdemokraten Thomas Thors mener ikke, René Danielsson har en sag, og er tværtimod fortørnet over, at DFeren går efter embedsværket.

René Danielssons mail er gengivet længere nede i artiklen.

René Danielsson antyder nemlig, at der er urent trav i forbindelse med økonomien i samlingen:

- Jeg er oprigtigt forarget over, at der danner sig et billede af, at farcen om medarbejdernes flytning til Snorrebakken ikke slutter her. Som jeg ser det, er der to mulige scenarier nu.

Scenarie 1: Borgmesteren har specifikt instrueret i, at indflytningen skulle være så billig som muligt, så hun kunne få sagen igennem kommunalbestyrelsen uden den store ballade.

Scenarie 2: Nogen i embedsværket har handlet bag borgmesterens ryg, og har deres egne dagsordener, siger René Danielsson.

Uanset om et af de to scenarier passer, så er René Danielsson meget utilfreds med, at nogen prøver at skjule noget for kommunalbestyrelsen:

- Uanset hvilket scenarie som er det rigtige, så er det under al kritik, at man prøver at føre det politiske niveau bag lyset. Ikke bare en, men to gange. Det lader sig vise i de anlægsoverslag, som har ligget til grund for hele processen. Første gang var inden d. 31/5-2018, da KB havde sagen på dagsordenen første gang. Senest har man fjernet udgiften til belysning i det anlægsoverslag, som man har brugt til orientering af økonomiudvalget.

- Det værste ved det hele er dog, at man med ført hånd og åbne øjne har taget medarbejderne som gidsler i et politisk spil. Selvom man måske har haft intentionen om en tillægsbevilling fra start, så har man fuldstændig bevidst pillet alle arbejdsmiljømæssige foranstaltninger ud af det oprindelige byggeprojekt. Og man har endda ignoreret bekymringerne fra medarbejderne. Det er under al kritik, mener René Danielsson.

DF'eren har derfor en opfordring til borgmesteren:

- Jeg vil gerne råde borgmesteren og embedsværket til, at få foretaget en forårsrengøring og få klarlagt den her proces. Der er efterhånden sket en stort tillidsbrud. Både på det politiske plan, men også på medarbejdersiden. Og der skal en forårsrengøring til af væsentlig karakter, hvis den skal genoprettes.

Mail fra René Danielsson til hele kommunalbestyrelsen, hvor han blandt andet beder om svar på fem konkrete spørgsmål:


Kære Johannes.

Jeg er kommet i besiddelse af en række mailkorrespondancer fra 2018, sendt d. 5/4-2018 og d. 9/4-2018. Den ene af korrespondancer indeholder udgangspunktet for det der skulle ligge til grund for den politiske behandling af flytningen til Snorrebakken. Du selv, Claus Stensgaard, din forgænger Peter Loft, tidligere sekretariatschef Steen Birkedal er blandt andet på mailinglisten på den ene (5/4-2018).

Jeg kunne godt tænke mig, at du svarer hele KB på de spørgsmål, som jeg stiller nederst i mailen. Først vil jeg dog opridse indholdet for mine kollegaer.

I den første mailkorrespondance fra 5/4-2018 snakkes der om udgangspunktet for selve flytningen. Se nedenstående.

Ydermere har udgangspunktet været – og jeg citerer:

”De grundlæggende forudsætninger er, at der skal så få bygningsændringer til som muligt, og der skal opereres med storrums-kontorer, med flytbare vægge. Altså ingen faste skillevægge, i første omgang. Der skal ikke males, eller på anden måde forskønnes i bygningen, udover der hvor der er myndighedskrav til ombygning. Personbelastningen i de enkelte rum skal optimeres, således at der skal indbygges ingen ventilation, eller lige netop det nødvendige i henhold til lovgivning.”

Jeg finder det bekymrende, at man ikke har fundet Hoved-MEDs bekymringer mere væsentlige. I sagsfremstillingen til KB fra d. 29/11-2018 står der:

”Mange medarbejdere, der skal flytte til Snorrebakken, udtrykker en bekymring for at flytningen til storrumskontorer vil medføre et forringet arbejdsmiljø. Bekymringen går på at støj, visuelle forstyrrelser, dårligt indeklima og lignende vil medføre koncentrationsbesvær, dårlig trivsel samt lavere produktivitet. Hoved MED har en forventning om at der vil blive taget de nødvendige tiltag samt bevilget økonomi til at minimere de mulige negative konsekvenser for arbejdsmiljøet.”

I mailen fra 9/4-2018 gøres der opmærksom på, at de eksisterende tegninger man har af Snorrebakken ikke er gode nok til at lave en fyldestgørende beregning. Jeg citerer:

”Den tilsendte plantegning er desværre ikke direkte anvendelig til løsning af opgaven.

Opdaterede tegninger - plantegninger, snit og facader – er en forudsætning for at vi kan løse opgaven inden for den ønskede tidstermin, da opmåling, optegning og registrering vil tage for megen tid.
Dels viser den modtagne tegning ikke hele bygningsmassen – hele østfløjen (oprindelige gymnastiksal og værksteder) mangler.
Der er ikke vist vinduer – som grundlag for vurdering af dagslysforhold.
Der er ikke vist eksisterende toiletter – til grundlag for vurdering af toiletforhold.
Der er ikke vist adgangsforhold (mangler interne døre, vindfang, interne trappeløb, mulige flugtveje/redningsåbninger m.v.)”

Ligeledes kan det dokumenteres at BRK har modtaget to forskellige bud på ombygning af Snorrebakken. Det ene på godt 15,5 mio. kr. Det andet på 13,3 mio. kr. Buddene er modtaget tre uger før behandlingen i KB. Det mindste af buddene er altså godt 6 mio. kr. dyrere end det der bliver forelagt KB d. 29/5-2018. Det rejser spørgsmål 4.

Her til sidst vil jeg gerne spørge ind til den orientering, som man forelagde for ØEPU. I det anlægsforslag er belysningen også pillet ud (bygherre udbyder selv). Ligeledes er solafskærmningen. Vi skal også selv stå for at tilsyn, projektopfølgning mv., men bliver alligevel det ”kun” lidt over 4 mio. kr. dyrere. Det rejser spørgsmål 5.

Spørgsmål 1: Det lader ikke til at arbejdsklima har været en del af overvejelserne? Man har altså i 6 måneder opereret med et skrabet udgangspunkt, som man to måneder før ovenstående sagsfremstilling har vidst, at medarbejderne har mange betænkeligheder ved. Hvorfor har man ikke flaget det her fra administrationens side?

Spørgsmål 2: Var du selv eller Claus Stensgaard vidende om, at tegningerne har været utilstrækkelige? Er administrationen blevet presset politisk til at nå en specifik deadline, selvom det foreliggende materiale på ingen måde har været fyldestgørende?

Spørgsmål 3: Hvem har givet ordren til lederen af ejendomsservice til, at anlægsbeløbet skulle reduceres, og dermed givet ham lov til at pille store poster ud af anlægsbeskrivelsen?

Spørgsmål 4: Hvem i direktionen har godkendt at man pillede ventilation ud, reducerede udgifterne til belysning, IHC mm. Således, at man landede på det beløb som blev forelagt KB? Og har man rådført sig med borgmesteren?

Spørgsmål 5: Hvad forventer bygherrer (BRK) at vi kan lave ordentlig belysning mm. for? Fire dage før notatet, som blev brugt til orientering af ØEPU var der jo et lignende notat, som indeholdt priserne på dette. Prisen på belysningen var der godt 1,9 mio. kr. – hvem har I tænkt sig skal afholde resterende udgifter? Flere af kommunens konti har jo allerede bidraget foruden de tildelte projektmidler.

Jeg kunne godt tænke mig at der blev forberedt en seance, enten før eller efter KB-mødet på torsdag, hvor de interesserede kan få en gennemgang af det her. Som sagt i telefonen ved jeg ikke hvor filmen er knækket, men føler mig helt ærligt holdt lidt for nar. Og støtter stadig op om nødbremsen, men nu vil jeg gerne oplyses.


Med venlig hilsen

René Danielsson

Aktuelle programmer på Play