Næste udsendelse:

TV i dag

  • 23:45Fugleskolen (G)Vil du også have mere ud af turen? At kende fuglene omkring os giver nye og spændende oplevelser i naturen. Sune Riis er biolog og dedikeret ornitolog. Han giver tip til, hvordan man kan kende de bornholmske fugle på udseende, lyde og adfærd.
  • 00:0019.30Nyheder (G)
  • 00:15Kulturkavalkade (G)Kulturkavalkaden - vi ser tilbage på kulturåret 2019.
  • 01:55Månedens foredrag - Christina Seehusen (G)Arkæolog Christina Seehusen fortæller om udgravningerne i 2016 på Nørre Sandegård
  • 02:45Bornholm knokler - Autolakerer (G)Der bliver slebet, malet og lakeret i denne udgave i Bornholm Knokler, hvor vi er på besøg i Lakcenteret i Rønne. Her har en Toyota Aygo fået en lille skade, og skærmen skal omlakeres. En ikke helt nem opgave når maling og lak elsker at løbe.
  • 03:30Fra lade til landevej Tungen lige i munden (7:12) (G)Når man har haft alt skilt ad, skal alt sættes sammen igen. Det tager tid, og med et nymalet karosseri skal tungen holdes lige i munden, så man undgår ridser i den nye lak. Samtidig holder gutterne vejret, da motoren skal startes for første gang. Hvis den altså vil.
  • 04:00Vild Med Dyr - Vorteøgler (G)I dagens Vild Med Dyr skal Anna Louise være med til at flytte vorteøgler fra kulissen ud i deres nye hjem i Randers Regnskov. De uhyre sjældne dyr skal tages med snilde, beslutsomhed og, ikke mindst, et fast greb i nakken.
  • 04:30Nationalpark Thy (32:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
  • 05:00Stafetten - Jan Paul (G)Jan Paul er øens brygmester. Han arbejder for Svaneke Bryghus men tager også rundt i verden med sin kunnen. Jan Paul er oprindeligt fra nordtyskland, hvor han lærte dansk i skolen. Han er vild med Bornholm og føler sig hjemme på øen.

Bøvl og bureaukrati: Papirvælde koster museum dyrt

TV 2 og regionerne sætter i denne uge fokus på nogle af de udfordringer, danskerne mødes af, når bureaukratiet viser sig fra sin værste side. En af de bornholmske aktører, der for alvor har fået sig en tur gennem bureaukratimøllen, er Bornholms Museum.
Da Bornholms Museum i maj 2015 kunne byde gæsterne inden for i Madkulturhuset i Gudhjem skete det bl.a. med et stort tilskud i ryggen.

- Da vi skulle åbne madkulturhuset, havde vi søgt nogle midler ved en pulje, som hed Grøn Vækst, som skulle udvikle arbejdspladser i landdistrikterne gennem LAG-organisationen. Og vi var glade, for vi fik næsten to millioner kroner i bevilling, fortæller museumsdirektør, Jacob Bjerring Hansen.

Men her i november 2019, er der ikke længere megen glæde at spore.

- Det var jo så i 2015, og her næsten fem år senere har vi stadig ikke fået udbetalt de sidste 900.000 kroner af de to millioner, fortæller Jacob Bjerring Hansen.

Sagen cirkler rundt
Programmet for Grøn Vækst, som var det, Bornholms Museum søgte og fik midler fra, hørte ind under den såkaldte LAG-ordning og var derfor i høj grad finansieret af midler fra EU.

Administrationen og fordelingen af midlerne til de danske projekter foregår dog her i landet, og her er der ifølge flere kilder, som TV 2/Bornholm har talt med, noget, der ikke fungerer.

- Jeg har en liste på ni forskellige personer, som har haft sagen på sit bord. Den har været i i hvert fald tre forskellige styrelser, og fordi man har haft udflytninger i de her styrelser, så er sagen cirklet rundt, og hver gang starter sagsbehandlingen forfra, fortæller museumsdirektøren, der tilføjer:

- Midlerne kommer fra EU, men bliver administreret her, og jeg tror, at vi i Danmark simpelthen er for forsigtige. Og har man så samtidig ikke sørget for, at det er den samme sagsbehandler, der følger projektet til ende, så resulterer det i, at de mange spørgsmål og det meget nøjeregnende bureaukrati, som man har indført i Danmark på de her sager, trækker tingene i langdrag.

En dyr forretning
Det, der egentlig skulle have været en økonomisk indsprøjtning til en god, lokal idé, er nu i stedet endt med at have været en dyr fornøjelse for det bornholmske museum.

- 900.000 kroner er mange penge for et museum som os. Vi har måttet låne dem og har betalt kredit og renter af det, ligesom vi har skullet forny det hvert eneste år, og det har også krævet mange kræfter i organisationen, fordi bestyrelsen har skullet godkende det osv., så det er simpelthen en uholdbar situation, siger Jacob Bjerring Hansen.

Idéen med Grøn Vækst-projektet var, at det foruden at skabe arbejdspladser også skulle bidrage til bedre og mere attraktive levevilkår i landdistrikterne.

Museumsdirektøren mener efterhånden, at det har haft den modsatte effekt.

- Det her skulle støtte gode idéer, iværksætteri og ildsjæle i landdistrikterne. Det gør lige det modsatte. Det driver kræfter ud af organisationer, og det tapper energi og idékraft. Man får virkelig ikke lyst til at søge den her slags midler igen, og man vil heller ikke anbefale andre at gøre det.

Aktuelle programmer på Play