Næste udsendelse:

TV i dag

  • 23:45Fugleskolen (G)Vil du også have mere ud af turen? At kende fuglene omkring os giver nye og spændende oplevelser i naturen. Sune Riis er biolog og dedikeret ornitolog. Han giver tip til, hvordan man kan kende de bornholmske fugle på udseende, lyde og adfærd.
  • 00:0019.30Nyheder (G)
  • 00:15Kulturkavalkade (G)Kulturkavalkaden - vi ser tilbage på kulturåret 2019.
  • 01:55Månedens foredrag - Christina Seehusen (G)Arkæolog Christina Seehusen fortæller om udgravningerne i 2016 på Nørre Sandegård
  • 02:45Bornholm knokler - Autolakerer (G)Der bliver slebet, malet og lakeret i denne udgave i Bornholm Knokler, hvor vi er på besøg i Lakcenteret i Rønne. Her har en Toyota Aygo fået en lille skade, og skærmen skal omlakeres. En ikke helt nem opgave når maling og lak elsker at løbe.
  • 03:30Fra lade til landevej Tungen lige i munden (7:12) (G)Når man har haft alt skilt ad, skal alt sættes sammen igen. Det tager tid, og med et nymalet karosseri skal tungen holdes lige i munden, så man undgår ridser i den nye lak. Samtidig holder gutterne vejret, da motoren skal startes for første gang. Hvis den altså vil.
  • 04:00Vild Med Dyr - Vorteøgler (G)I dagens Vild Med Dyr skal Anna Louise være med til at flytte vorteøgler fra kulissen ud i deres nye hjem i Randers Regnskov. De uhyre sjældne dyr skal tages med snilde, beslutsomhed og, ikke mindst, et fast greb i nakken.
  • 04:30Nationalpark Thy (32:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
  • 05:00Stafetten - Jan Paul (G)Jan Paul er øens brygmester. Han arbejder for Svaneke Bryghus men tager også rundt i verden med sin kunnen. Jan Paul er oprindeligt fra nordtyskland, hvor han lærte dansk i skolen. Han er vild med Bornholm og føler sig hjemme på øen.

Fiskere ser mod nye farvande

Den bornholmske idé om at melde dagens fangst ind hjemmesiden Havfrisk fisk bruges af fiskere i hele landet. Nu skal konceptet spredes til udlandet.
I cirka syv år har kystfiskere i hele Danmark brugt hjemmesiden Havfrisk Fisk til at fortælle forbrugerne, hvad de har fanget, og hvor de sælger.

Hjemmesiden opstod, fordi nogle bornholmske fiskere var økonomisk pressede og øjnede en mulighed for at sælge direkte til private. De tog kontakt til Ebbe Hansen fra Fiskeriforum, der greb idéen.

- Vi fik faktisk en henvendelse fra Bornholm om et tysk system, som kørte på sms-kæde, hvor nogle bornholmske spurgte os, om vi kunne lave noget tilsvarende, der var smartere end det. Og det er egentlig der, ideen opstod, hvor vi lavede et system, der er et nummer mere avanceret, siger Ebbe Hansen.

En af dem, der dagligt bruger hjemmesiden er den bornholmske fisker Bo Johansen. Han har brugt den siden begyndelsen. For ham, har det været en nemmere vej til de private.

- Jeg har haft muligheden for at tjene noget mere jo, end hvis vi havde lodset fiskene. Det giver jo ingenting med de små mængder fisk, vi har, siger han.

Snart bliver det måske muligt for Bo Johansen at få endnu flere forbi, når han sælger fisk. Ebbe Hansen fortæller, at man hos Fiskeriforum arbejder på at udvikle Havfrisk fisk, så der kommer en app. Den håber man, at kunne sprede til flere lande, så turister kommer til at bruge den, når de besøger fx Bornholm.

- Der er jo kystfiskere i alle lande og heldigvis også masser af fiskespisere i alle lande. Så det er selvfølgelig vores håb og målsætning, at det kan vokse, så gæster, der kommer til vores land fra andre lande, kender det hjemmefra, fordi det er et identisk system, vi kører her, siger Ebbe Hansen.

Han fortæller, at man håber på at have en app klar til foråret 2020.

Aktuelle programmer på Play