Næste udsendelse:

TV i dag

  • 23:45Fugleskolen (G)Vil du også have mere ud af turen? At kende fuglene omkring os giver nye og spændende oplevelser i naturen. Sune Riis er biolog og dedikeret ornitolog. Han giver tip til, hvordan man kan kende de bornholmske fugle på udseende, lyde og adfærd.
  • 00:0019.30Nyheder (G)
  • 00:15Kulturkavalkade (G)Kulturkavalkaden - vi ser tilbage på kulturåret 2019.
  • 01:55Månedens foredrag - Christina Seehusen (G)Arkæolog Christina Seehusen fortæller om udgravningerne i 2016 på Nørre Sandegård
  • 02:45Bornholm knokler - Autolakerer (G)Der bliver slebet, malet og lakeret i denne udgave i Bornholm Knokler, hvor vi er på besøg i Lakcenteret i Rønne. Her har en Toyota Aygo fået en lille skade, og skærmen skal omlakeres. En ikke helt nem opgave når maling og lak elsker at løbe.
  • 03:30Fra lade til landevej Tungen lige i munden (7:12) (G)Når man har haft alt skilt ad, skal alt sættes sammen igen. Det tager tid, og med et nymalet karosseri skal tungen holdes lige i munden, så man undgår ridser i den nye lak. Samtidig holder gutterne vejret, da motoren skal startes for første gang. Hvis den altså vil.
  • 04:00Vild Med Dyr - Vorteøgler (G)I dagens Vild Med Dyr skal Anna Louise være med til at flytte vorteøgler fra kulissen ud i deres nye hjem i Randers Regnskov. De uhyre sjældne dyr skal tages med snilde, beslutsomhed og, ikke mindst, et fast greb i nakken.
  • 04:30Nationalpark Thy (32:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
  • 05:00Stafetten - Jan Paul (G)Jan Paul er øens brygmester. Han arbejder for Svaneke Bryghus men tager også rundt i verden med sin kunnen. Jan Paul er oprindeligt fra nordtyskland, hvor han lærte dansk i skolen. Han er vild med Bornholm og føler sig hjemme på øen.

Julen nærmer sig: Lær at upcycle affald til gaver

Hvordan kan en mælkekarton, æggebakker og vinflasker blive til julegaver og julepynt? Jule-upcyclingsværksteder vil få flere til at tænke kreativt med affaldet.
Bæredygtighed og cirkulær økonomi er de nye buzzwords, når vi taler om at være mere klimavenlige. Men hvordan kan helt almindelige bornholmere få det ind i hverdagen uden det bliver alt for besværligt?

Det vil Møbelfabrikken og BOFA nu forsøge at sætte fokus på, tilsat lidt julestemning med to jule-upcyclingsværksteder.

- Upcycling betyder egentlig, at gøre én ting, som vi ellers ville smide ud, til noget bedre end det var før - måske lave det til en julegave eller noget andet, der er funktionelt eller flot at se på, siger Ole van Huizen, der er værkstedsassistent på Værkstedet på Møbelfabrikken.

Det er gratis at deltage i arrangementerne, og der vil være affald og genbrugsmaterialer til rådighed, men deltagerne må meget gerne selv medbringe affald som mælkekartoner, aviser, æggebakker og vinflasker, der kan laves om til julepynt eller gaver.

Derudover viser BOFA forskelligt (rent) affald frem, der med kreative tanker kan forvandles til en ting med en ny funktion.

Hele tanken er at få gjort ord som cirkulær økonomi forståelig for alle.

-Vi snakker altid så seriøst om bæredygtighed og cirkulær økonomi, så det bliver et lidt tungt emne. Nu er det snart jul, så vi prøver at gøre det lidt sjovere og nemmere at forstå, siger Ole van Huizen.

Bornholm har en strategi om at være affaldsfri i 2032, og derfor falder værkstederne fint ind i den udvikling, der er i gang på øen.

- Det er måder at vise, hvordan man skrue på det her med cirkulær økonomi, altså hvordan vi kan begrænse affald og genanvende mere, siger Brian Johansen, kommunikationsmedarbejder hos BOFA og fortsætter:

- Nu skal vi snart i gang med den forbrugsfest julen er, så er det måske en fin anledning til at blive lidt mere opmærksom på, at der findes alternativer.

Og hvis man ikke selv har idéen til, hvad genbrugsmaterialerne kan forvandles til, så vil der også være fagfolk, som en snedker, til stede.

- Værkstederne kan skabe mere viden om de materialer, vi egentlig har til rådighed, og hvordan man tænke mere anderledes og bæredygtigt, siger Ole van Huizen.

Arrangementet er et samarbejde mellem Møbelfabrikken og BOFA, og det er gratis at deltage. Første jule-upcyclingsværksted foregår i dag onsdag på Møbelfabrikken i Nexø fra klokken 17 til 19.

Derudover er der værksted igen d. 4. december i BOFAs affaldstårn i Rønne på Torneværksvej 110. Tilmelding er ikke nødvendigt.

Aktuelle programmer på Play