Næste udsendelse: 23:45 Fugleskolen (G)

TV i dag

  • 22:15Kulturkavalkade (G)Kulturkavalkaden - vi ser tilbage på kulturåret 2019.
  • 23:45Fugleskolen (G)Vil du også have mere ud af turen? At kende fuglene omkring os giver nye og spændende oplevelser i naturen. Sune Riis er biolog og dedikeret ornitolog. Han giver tip til, hvordan man kan kende de bornholmske fugle på udseende, lyde og adfærd.
  • 00:0019.30Nyheder (G)
  • 00:15Kulturkavalkade (G)Kulturkavalkaden - vi ser tilbage på kulturåret 2019.
  • 01:55Månedens foredrag - Christina Seehusen (G)Arkæolog Christina Seehusen fortæller om udgravningerne i 2016 på Nørre Sandegård
  • 02:45Bornholm knokler - Autolakerer (G)Der bliver slebet, malet og lakeret i denne udgave i Bornholm Knokler, hvor vi er på besøg i Lakcenteret i Rønne. Her har en Toyota Aygo fået en lille skade, og skærmen skal omlakeres. En ikke helt nem opgave når maling og lak elsker at løbe.
  • 03:30Fra lade til landevej Tungen lige i munden (7:12) (G)Når man har haft alt skilt ad, skal alt sættes sammen igen. Det tager tid, og med et nymalet karosseri skal tungen holdes lige i munden, så man undgår ridser i den nye lak. Samtidig holder gutterne vejret, da motoren skal startes for første gang. Hvis den altså vil.
  • 04:00Vild Med Dyr - Vorteøgler (G)I dagens Vild Med Dyr skal Anna Louise være med til at flytte vorteøgler fra kulissen ud i deres nye hjem i Randers Regnskov. De uhyre sjældne dyr skal tages med snilde, beslutsomhed og, ikke mindst, et fast greb i nakken.
  • 04:30Nationalpark Thy (32:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
  • 05:00Stafetten - Jan Paul (G)Jan Paul er øens brygmester. Han arbejder for Svaneke Bryghus men tager også rundt i verden med sin kunnen. Jan Paul er oprindeligt fra nordtyskland, hvor han lærte dansk i skolen. Han er vild med Bornholm og føler sig hjemme på øen.

FAKTA: Sådan er de nye regler for vindmøllenaboer

Borgere og kommuner vil få penge, hvis der kommer flere vindmøller i deres nabolag. Læs aftale her.
Et bredt flertal af Folketingets partier har indgået en ny aftale, der skal støtte både naboer til nye vindmøller og de kommuner, de bliver opstillet i.

Læs aftalens hovedpunkter her:

* Salgsmulighed:

Naboer, der bor inden for en radius af fire til seks gange vindmøllens højde, vil kunne sælge sit hus til dem, der opstiller vindmøllen. Prisen vil blive vurderet af den uafhængige taksationsmyndighed.

Naboer har et år til at finde ud af, om de vil udnytte muligheden.

Muligheden gælder kun for naboer, hvor det bliver vurderet, at deres bolig er blevet mindre værd på grund af vindmøllerne.

* Kontant bonus:

Naboer inden for fire til otte gange vindmøllens højde vil, hvis de vælger ikke at sælge, få en kontant bonus på omkring 5000 kroner om året. Naboer til solcelleparker vil få omkring 2000 kroner.

Pengene vil være skattefri og vil ikke blive modregnet i eventuelle offentlige ydelser.

Aftalen erstatter den tidligere lov om, at naboer har skullet kunne købe sig ind i lokale projekter.

* Penge til kommuner:

Med aftalen vil der oprettes en grøn pulje, hvor kommuner vil få 88.000 kroner per opstillet MW. Pengene vil kunne bruges til alle kommunale tiltag.

Ifølge ministeriet svarer det til, at en kommune får 2,6 millioner kroner for en vindmøllepark på 30 MW. Hvis et stort havvindmølleprojekt tæt ved kysten bliver opført, vil kommunen få omkring 23 millioner kroner.

Kilder: Klimaministeriet.

Aktuelle programmer på Play