Næste udsendelse:

TV i dag

  • 23:45Fugleskolen (G)Vil du også have mere ud af turen? At kende fuglene omkring os giver nye og spændende oplevelser i naturen. Sune Riis er biolog og dedikeret ornitolog. Han giver tip til, hvordan man kan kende de bornholmske fugle på udseende, lyde og adfærd.
  • 00:0019.30Nyheder (G)
  • 00:15Kulturkavalkade (G)Kulturkavalkaden - vi ser tilbage på kulturåret 2019.
  • 01:55Månedens foredrag - Christina Seehusen (G)Arkæolog Christina Seehusen fortæller om udgravningerne i 2016 på Nørre Sandegård
  • 02:45Bornholm knokler - Autolakerer (G)Der bliver slebet, malet og lakeret i denne udgave i Bornholm Knokler, hvor vi er på besøg i Lakcenteret i Rønne. Her har en Toyota Aygo fået en lille skade, og skærmen skal omlakeres. En ikke helt nem opgave når maling og lak elsker at løbe.
  • 03:30Fra lade til landevej Tungen lige i munden (7:12) (G)Når man har haft alt skilt ad, skal alt sættes sammen igen. Det tager tid, og med et nymalet karosseri skal tungen holdes lige i munden, så man undgår ridser i den nye lak. Samtidig holder gutterne vejret, da motoren skal startes for første gang. Hvis den altså vil.
  • 04:00Vild Med Dyr - Vorteøgler (G)I dagens Vild Med Dyr skal Anna Louise være med til at flytte vorteøgler fra kulissen ud i deres nye hjem i Randers Regnskov. De uhyre sjældne dyr skal tages med snilde, beslutsomhed og, ikke mindst, et fast greb i nakken.
  • 04:30Nationalpark Thy (32:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
  • 05:00Stafetten - Jan Paul (G)Jan Paul er øens brygmester. Han arbejder for Svaneke Bryghus men tager også rundt i verden med sin kunnen. Jan Paul er oprindeligt fra nordtyskland, hvor han lærte dansk i skolen. Han er vild med Bornholm og føler sig hjemme på øen.

Forslag om påbud af partikelfilter til brændeovn

Står det til Det Økologiske Råd skal det fremover være op til kommunen at påbyde brug af partikelfilter til brændeovnen. Forslaget bydes velkommen på Bornholm.
Udledningen fra brændeovne står for 70 procent af partikeludledningen i Danmark.

Derfor forslår Det Økologiske Råd, at det fremover er op til kommunen at stille krav om brug af partikelfilter:

- Kommunen kan selv bestemme i hvilke områder, der skal gælde et påbud, og kommunerne kan også selv bestemme, om de overhovedet vil gøre brug af muligheden. Men det er essentielt, at kommunen får mulighed for at bruge et påbud som redskab til at nedbringe partikeludledningen, siger Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver, Det Økologiske Råd.

Og den mulighed bydes velkommen her på Bornholm:

- Der findes i forvejen et antal påbud i forbindelse med andre opvarmningsformer.
Og når teknologien er så fremskreden på området, ser jeg det som en oplagt mulighed at benytte sig af, siger formand for Natur- og Miljøudvalget, Leif Olsen.

I følge Kåre Press-Kristensen nedbringer et partikelfilter til brændeovne udledningen med cirka 90 procent.

I videoen kan du høre Lars Olsens (SF) og Else Merete Knoops (V) holdninger til forslaget.

Aktuelle programmer på Play