Næste udsendelse: 23:45 Fugleskolen (G)

TV i dag

  • 22:15Kulturkavalkade (G)Kulturkavalkaden - vi ser tilbage på kulturåret 2019.
  • 23:45Fugleskolen (G)Vil du også have mere ud af turen? At kende fuglene omkring os giver nye og spændende oplevelser i naturen. Sune Riis er biolog og dedikeret ornitolog. Han giver tip til, hvordan man kan kende de bornholmske fugle på udseende, lyde og adfærd.
  • 00:0019.30Nyheder (G)
  • 00:15Kulturkavalkade (G)Kulturkavalkaden - vi ser tilbage på kulturåret 2019.
  • 01:55Månedens foredrag - Christina Seehusen (G)Arkæolog Christina Seehusen fortæller om udgravningerne i 2016 på Nørre Sandegård
  • 02:45Bornholm knokler - Autolakerer (G)Der bliver slebet, malet og lakeret i denne udgave i Bornholm Knokler, hvor vi er på besøg i Lakcenteret i Rønne. Her har en Toyota Aygo fået en lille skade, og skærmen skal omlakeres. En ikke helt nem opgave når maling og lak elsker at løbe.
  • 03:30Fra lade til landevej Tungen lige i munden (7:12) (G)Når man har haft alt skilt ad, skal alt sættes sammen igen. Det tager tid, og med et nymalet karosseri skal tungen holdes lige i munden, så man undgår ridser i den nye lak. Samtidig holder gutterne vejret, da motoren skal startes for første gang. Hvis den altså vil.
  • 04:00Vild Med Dyr - Vorteøgler (G)I dagens Vild Med Dyr skal Anna Louise være med til at flytte vorteøgler fra kulissen ud i deres nye hjem i Randers Regnskov. De uhyre sjældne dyr skal tages med snilde, beslutsomhed og, ikke mindst, et fast greb i nakken.
  • 04:30Nationalpark Thy (32:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
  • 05:00Stafetten - Jan Paul (G)Jan Paul er øens brygmester. Han arbejder for Svaneke Bryghus men tager også rundt i verden med sin kunnen. Jan Paul er oprindeligt fra nordtyskland, hvor han lærte dansk i skolen. Han er vild med Bornholm og føler sig hjemme på øen.

Skolehund skal sikre ro og trivsel

Malaika er Bornholms første professionelle skolehund. Hun arbejder på Hans Rømer Skolen i Aakirkeby, og skal være med til at sikre mere ro og trivsel i klasserne.
Siden september har der været en firbenet medarbejder på Hans Rømer Skolen i Aakirkeby.

- Malaika er med, og den går rundt og hilser på dem og er sammen med dem, siger Marianne Oehlenschläger, der er kontaktlærer i 5.B på Hans Rømer Skolen. I dag er hunden med i matematiktimen.

Malaika er Bornholms første skolehund, og selv på landsplan er hun et særsyn. Der findes nemlig kun 12.

Eleverne i 5.B må gerne tage kontakt til hunden i løbet af timen, men ifølge både lærer og elever, så går det ikke ud over kvaliteten af undervisningen. Tværtom fremmer det klassens trivsel og ro.

- Den ro som den udstråler, og som den har, den påvirker os, så vores puls bliver lavere, vi kan bedre koncentrere os. Og vi tager måske også lidt mere hensyn, når der er en hund i et lokale, siger Marianne Oehlenschläger.

Skolehunden Malaika er, sammen med sin ejer, Marianne Oehlenschläger, der også er lærer på skolen, i gang med uddannelsen til skolehundeekvipage. Det er en uddannelse, hvor hund og hundefører lærer at arbejde professionelt i et pædagogisk miljø.

I Aakirkeby har de blandt andet oplevet, at Malaika har skabt mere ro og trivlsel. Blandt andet kan skolehunden let opfange, hvis en elev har en dårlig dag.

- Det er helt tydeligt. Den opsøger nogle bestemte elever nogle gange, hvor de måske har en lidt svær dag. Den har en fornemmelse af, hvem der har det svært, siger Marianne Oehlenschläger.

Marianne Oehlenschläger og Malaika er færdiguddannede til maj næste år.

Aktuelle programmer på Play