Næste udsendelse: 21:30 Fra lade til landevej Tungen lige i munden (7:12) (G)

TV i dag

  • 21:00Fangstgaranti 3: Billigt grejDer er garanti for højt humør, stor begejstring og masser af fisk på krogen, når Morten Stamm Mikkelsen kaster snøren i vandet. I dag tester vi, om vores ekspert, Frank Sjøgren, også kan fange fisk med det billigste grej fra supermarkedet.
  • 21:30Fra lade til landevej Tungen lige i munden (7:12) (G)Når man har haft alt skilt ad, skal alt sættes sammen igen. Det tager tid, og med et nymalet karosseri skal tungen holdes lige i munden, så man undgår ridser i den nye lak. Samtidig holder gutterne vejret, da motoren skal startes for første gang. Hvis den altså vil.
  • 22:0022Nyheder
  • 22:09Vejret i morgen (G)
  • 22:10ÆGTE | ØFØDT - Det, I har i vente (G)Det føles som om, huen er årtusinder væk, men det er den ikke. Tidligere studenter fra STX i Rønne fortæller, hvad 3.G'erne kan forvente af tiden, hvor de får huen på. Og ikke mindst hvad det er for en virkelighed, der venter bagefter.
  • 22:15Sprogblomster (G)Gæt med om bornholmske ord. Se med, når Joakim Lind Tranberg endnu en gang forsøger at holde panelet i kort snor.
  • 23:00Mellem os (G)Tone og Magnus valgte Bornholm som sit udgangspunkt til deres fælles afgangsprojekt på arkitektskolen i København. Hvorfor de valgte Bornholm, og hvad de endte med at kreere, kan du høre mere om i Mellem Os. Bagefter kommer Johnny Fagerlund og Karsten Eriksen fra 4-Kløver-Klyngen. Klyngen får nemlig økonomisk støtte af Realdania. Hvordan pengene skal bruges, og hvordan de drømmer om at klyngen skal udvikle sig, kan du blive meget klogere på her i Mellem Os.
  • 23:30Fangstgaranti 3: Billigt grej (G)Der er garanti for højt humør, stor begejstring og masser af fisk på krogen, når Morten Stamm Mikkelsen kaster snøren i vandet. I dag tester vi, om vores ekspert, Frank Sjøgren, også kan fange fisk med det billigste grej fra supermarkedet.
  • 00:0022Nyheder (G)
  • 00:10Sprogblomster (G)Gæt med om bornholmske ord. Se med, når Joakim Lind Tranberg endnu en gang forsøger at holde panelet i kort snor.
  • 00:50Mellem os (G)Tone og Magnus valgte Bornholm som sit udgangspunkt til deres fælles afgangsprojekt på arkitektskolen i København. Hvorfor de valgte Bornholm, og hvad de endte med at kreere, kan du høre mere om i Mellem Os. Bagefter kommer Johnny Fagerlund og Karsten Eriksen fra 4-Kløver-Klyngen. Klyngen får nemlig økonomisk støtte af Realdania. Hvordan pengene skal bruges, og hvordan de drømmer om at klyngen skal udvikle sig, kan du blive meget klogere på her i Mellem Os.
  • 01:20Bornholm knokler - Autolakerer (G)Der bliver slebet, malet og lakeret i denne udgave i Bornholm Knokler, hvor vi er på besøg i Lakcenteret i Rønne. Her har en Toyota Aygo fået en lille skade, og skærmen skal omlakeres. En ikke helt nem opgave når maling og lak elsker at løbe.
  • 02:05Månedens foredrag: Gammel og glad (G)Tidligere sognepræst Inge Lorentzen besøger Bornholms Højskole og holder foredraget "Gammel Og Glad"
  • 03:00Fra lade til landevej - listige lister og ny indmad (10:12) (G)De sidste detaljer kommer på plads i dette afsnit af 'Fra lade til landevej'. Vindueslisterne skal på, hvilket ikke er helt nemt. Og så skal bilen op til autopolstreren ved Klemensker. Nu skal det nye interiør endelig tilbage på plads i den gamle Ford Taunus 17M fra 1960.
  • 03:30Helt i fisk - Hævnens time (G)Indtil nu har holdet været ramt af en meget atypisk sæson for havørreder, men det får dem ikke til at smide stangen i hjørnet. I dag skal det være, og alt det, de har lært, skal nu testes af i jagten på de undvigende havørreder.
  • 03:55Guld fra gemmerne (G)I programmet ”Guld fra Gemmerne” præsenterer et udvalg af landets museer deres allerbedste historier – indsamlet gennem århundreder. Ofte med rødder årtusinder tilbage i tiden.
  • 04:30Nationalpark Thy (7:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
  • 05:00Stafetten Helene Straarup (G)Helene Straarup flyttede til øen på grund af et jobtilbud. Hun kommer fra Århus og er uddannet psykolog. Helene skulle bruge noget tid på at omstille sig fra livet i en stor by til, hvad der først føltes som, en tomhed på Bornholm. Hun har nu fundet sig til rette. Helene Straarup har mødt sin mand på Bornholm, og de har købt et nedlagt landbrug tæt på Arnager. Deres første barn bliver født på Bornholm i år.

Supermarkeder sælger mindre kød og mere plantefars

Plantefars og linsebøf. Danskernes forbrug af vegetariske fødevarer er tredoblet fra 2012 til 2019. Det er dog en tendens, man ikke mærker på Bornholm.
De danske supermarkeder sælger mindre kød og mere plantefars. Salget af vegetariske fødevarer i Danmark er tredoblet fra 2012 til 2019. Det viser tal fra Coop Analyse, skriver Børsen.

- Jeg vil gerne bekræfte, at vi sælger flere vegetarprodukter som plantefars, men det er ikke på bekostning af kødvarer, fortæller Claus Jacobsen, brugsuddeler i Svaneke Dagli'Brugs.

Udover Coop, så oplever detailkæden Salling Group - som har Føtex, Bilka og Netto - også en stigende appetit på de såkaldte vegi-varer.

- Vi ser et begyndende fald i kødsalget, som ikke er årstidsbestemt. Især salget af rødt kød er påvirket. Samtidig ser vi en kæmpe efterspørgsel efter vegi-varer, siger Kasper Reggelsen, kommunikationskonsulent hos Salling Group, til Børsen.

- Hos os er salget af kød steget, hvilket måske skyldes flere turister, som skal grille. Det kan også skyldes, at vi har fået flere kunder efter vores omfattende om- og udbygning af butikken her i Svaneke, fortæller Claus Jacobsen.

Og det er det samme svar vi får, når vi spørger købmand i Meny i Rønne, Susanne Wridt.

- Hos os er vi stadig i vækst. Det kan være svært at sige, om det er de stigende svinepriser, men vores kunder vil stadig have proteiner, siger Susanne Wridt.

Marianne Kjøller, der er distriktschef for Netto på Bornholm, kan dog godt nikke genkendende til tendensen med salg af mindre kød, men det er ikke markant som i resten af landet.

Den stigende efterspørgsel på bøffer af linser og ærter på landsplan kan mærkes hos Naturli' Foods, der producerer vegi-produkter:

- Vi oplever, at der er en sand madrevolution i gang. Vores salg er i kraftig vækst. Vi har skruet helt op for innovationskraften, siger Henrik Lund, direktør i Naturli’ Foods.

Hos Landbrug & Fødevarer kan Per Vesterbæk godt genkende billedet af, at salget af fersk kød til detailbutikker er faldende, men han påpeger, at der flere nuancer end som så:

- Vi har set en kraftig stigning af færdigretter, og vores analyser peger på, at en stor del af dem, der køber mindre kød, køber flere færdigretter. Vi går samtidig også mere ud og spiser, og det tyder på, at der ikke er de samme barrierer, når vi går ud og spiser. Der handler det mere om selvforkælelse, hygge og socialt samvær, siger Per Vesterbæk, afdelingsleder for Markedsanalyse, Forbrugerøkonomi & Statistik hos Landbrug & Fødevarer.

Se mere i nyhederne kl. 12:00.

Aktuelle programmer på Play