Næste udsendelse: 23:00 Folkemødet - De bedste øjeblikke 2019 (G)

TV i dag

  • 22:20Folkemødet - Afslutningen (G)
  • 23:00Folkemødet - De bedste øjeblikke 2019 (G)
  • 00:0019.30Nyheder og sport (G)
  • 00:20Folkemødet - Afslutningen (G)
  • 01:00Folkemødet - De bedste øjeblikke 2019 (G)
  • 02:02Næste uges tv (G)
  • 02:05Nationalpark Thy (22:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
  • 02:35Månedens foredrag - Stig Rasmussen (G)Bådfører ved Nexø Redningsstation Stig Rasmussen fortæller om bornholms redningsvæsen i nyeste tid
  • 03:25Guld fra Gemmerne (G)Guld fra Gemmerne besøger museer i hele Danmark. Denne gang besøger vi Struer, Aakirkeby, Kerteminde, Herning, Sønderborg, Nykøbing Falster og Boldrup.
  • 03:50Kofoeds Naturperler - Pyritsøen (G)De største naturattraktioner kender vi, men der findes mange mindre og næsten ukendte naturperler på Bornholm. Følg med når Naturvejleder Jens Kofoed viser rundt ved Pyritsøen mellem Rønne og Hasle og opdag nye afstikkere og skønne steder.
  • 04:10Mellem os (G)I torsdagens udgave af Mellem os kommer Hanne Poulsen i studiet og fortæller om sin nye bog "Smil på jobbet igen". Derudover skal vi blive klogere på autisme, når Autismeforeningen kommer på besøg.
  • 04:40Vild Med Dyr (G)I Vild Med Dyr er Anna Louise Tranæs Didriksen med ved træningen af den lille isbjørn Siku, der bare er tre måneder gammel. Nu skal Siku til at opdrages til det han er – nemlig en isbjørn.
  • 05:15Stafetten - Lulu Faber (G)Lulu Faber er født og opvokset på Bornholm. Hun har boet mange år i udlandet, hvor hun arbejdede som skuespiller. Lulu Faber startede i 2017 et kultursted op i Allinge.

Få sunde leveår med fisk i stedet for kød

Især midaldrende mænd bør skrue ned for kødet og op for fisk. Måltidskasser kan hjælpe på vej til mere fisk.
Fisk indeholder fedtsyrer, selen, jod og D-vitamin.

Det er godt for kroppen, og derfor er gevinsten stor, hvis alle fulgte det officielle kostråd om at spise 350 gram fisk om ugen.

Beregninger foretaget af DTU Fødevareinstituttet viser, at den danske befolkning samlet kan vinde op mod 7000 sunde leveår årligt, hvis alle voksne spiser den anbefalede mængde fisk og samtidig skærer ned på kødet.

Blandt andet kan cirka 170 dødsfald af hjerte-kar-sygdomme hvert år undgås, siger Sofie Theresa Thomsen, der står bag beregningerne i et ph.d.-studie.

- Fisk - især de fede som makrel og sild - sikrer omega-3 fedtsyrer. De kan forebygge det, vi kalder koronære hjertesygdomme, som er en blodprop i de blodårer, der er omkring hjertet, siger hun.

Kostomlægningen vil være gavnlig for begge køn og alle aldersgrupper.

Men særligt kan det gavne mænd over 50 år at bytte noget af det røde kød ud med fisk. Det skyldes, at de har en højere risiko end andre for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.

Også kvinder i den fødedygtige alder bør lytte til anbefalingen. Fiskens egenskaber gavner ikke bare dem selv i graviditeten, men også fostrets udvikling. Det tæller også med i forskernes samlede regnskab.

Men det er vigtigt at holde igen med tun, for den kan have en høj koncentration af kviksølv. Beregningerne viser ligefrem et markant sundhedstab, hvis gravide kun vælger tun.

Det skyldes, at for meget kviksølv kan skade det ufødte barns hjerneudvikling.

Tidligere undersøgelser har vist, at kun ti procent af den voksne befolkning og fem procent af børnene efterlever kostrådet om at spise 350 gram fisk om ugen, hvoraf de 200 gram bør komme fra fed fisk.

Men ifølge Sisse Fagt, der er seniorrådgiver i DTU Fødevareinstituttet, går det den rigtige vej - omend det sker i et langsomt tempo.

- I vores seneste undersøgelse er der lidt mere fisk i gennemsnitsdanskerens kost end tidligere. Men det er stadig for lidt i forhold til anbefalingen. For voksne er det, hvad der svarer til en halv fiskefrikadelle om dagen.

Når så få sætter fisk på middagsbordet, så forklares det ofte med besværet med "benene" og usikkerhed om tilberedningen. Her kan trenden med måltidskasser og færdigretter være det, der skal til, vurderer Sisse Fagt.

- Færdiglavet mad er blevet sundere, og kan indeholde fisk, som her bare skal lunes. Det kan give indtaget af fisk et boost, siger Sisse Fagt.


FAKTA:

* Forskere på DTU Fødevareinstituttet har udregnet de samlede helbredseffekter ved at erstatte rødt og forarbejdet kød med fisk.

* Befolkningen kan som helhed vinde op mod 7000 sunde leveår årligt, hvis alle voksne spiser 350 gram fisk om ugen og samtidig spiser mindre kød.

* Mest sunde er fede fisk som sild og makrel eller en blanding af fede og magre fisk som rødspætte og sej.

Det viser studiet også:

* Andelen af voksne med D-vitaminmangel kan nedsættes markant, hvis de udskifter det røde og forarbejdede kød med en blanding af fede og magre fisk.

* Andelen af voksne med jernmangel vil ikke stige på trods af det lavere kødindtag.


Kilde: DTU Fødevareinstituttet

Aktuelle programmer på Play